Traptreden vervangen? Dit zijn de beste tips om je traptreden te vervangen

Zijn er op je trap een aantal treden aan vervanging toe? Heb je last van krakende of beschadigde treden? Kapotte traptreden kunnen niet alleen erg vervelend en storend zijn, maar ook nog eens gevaarlijke situaties opleveren. Er gebeuren jaarlijks tal van ongelukken op de trap door loszittende of beschadigde traptreden. Nu kun je ervoor kiezen om enkele treden te renoveren, alleen zul je dan zien dat na een korte tijd weer een andere trede problemen geeft. Meestal is het dan ook geen goede oplossing voor de lange termijn. Maar wat dan wel? Kun je zelf de traptreden vervangen of is het beter om hier een professional voor in te schakelen?

Zijn mijn traptreden aan vervanging toe?

Wanneer weet je of de traptreden aan vervanging toe zijn? Er zijn een aantal redenen waarom traptreden aan vervanging toe zijn:

 • Erg krakende traptreden
 • Beschadigde traptreden
 • Vlekken die niet uit de bekleding van de traptreden gaan

Bovenstaande situaties kunnen erg vervelend en storend zijn. Meerdere krakende of beschadigde treden wijzen ook vaak op einde van de levensduur van een trap. Dan ontkom je niet aan een professionele renovatie.

Zelf mijn traptreden vervangen

Is het verstandig om zelf traptreden te vervangen? Dat is heel afwisselend. Er zijn veel variabelen die meespelen om antwoord op deze vraag te krijgen:

 • Materiaal van de trap
 • Aantal traptreden
 • De plaats/positie van de traptreden
 • Eigen handigheid
 • Tijd
 • Duurzaamheid: hoe lang moet je gerenoveerde trap meegaan?

Wij zien vaak dat dingen misgaan wanneer mensen zelf hun traptreden willen vervangen. Het is echt precisiewerk en materiaal kan duur zijn. Bij een houten trap kun je er voor kiezen om deze zelf op te schuren en opnieuw te schilderen. Vergis je echter niet in de tijd en materialen die het kost. Bovendien zul je na verloop van tijd alweer de eerste slijtage zien. Met een professionele traprenovatie heb je dit probleem niet.

Als je een betonnen trap hebt is het sowieso een ander verhaal. Het materiaal is zwaar en de kans bestaat dat je andere (goede) traptreden beschadigd tijdens het vervangen. Wanneer er iets fout gaat, is dat kans groot dat alsnog een hele traprenovatie noodzakelijk is.

Uit verhalen van klanten blijkt achteraf dat er te makkelijk over gedacht is. Het is niet zo makkelijk als het lijkt en je kan er (als je het zelf doet) dagen mee bezig zijn. Ook brengt een eigen renovatie veel overlast met zicht mee zoals stof of puin, wat niemand fijn vindt. Al met al zijn er veel valkuilen wanneer jezelf de trap wil renoveren. Wil je meer weten over deze valkuilen, lees dan deze blog.

Ook als je slechts enkele treden opknapt, kan het zijn dat over een paar maanden andere treden gaan kraken of sneller beschadigd raken. Op lange termijn is dit dus ook niet voordelig voor de portemonnee. In veel gevallen is een volledige traprenovatie toch de juiste investering.

Professionele hulp bij het vervangen van traptreden

Bij een professionele traprenovatie van Traprenovatie Expert worden er over de huidige treden op maat gemaakte overzet-treden geplaatst. Deze kunnen van verschillende materialen zijn, bijvoorbeeld: hout, HPL (laminaat) of Vinyl. Voordelen hiervan zijn:

 • Geen overlast: er zijn namelijk geen hak- en breekwerkzaamheden nodig.
 • Duurzaam: Traprenovatie Expert werkt met de allerbeste materialen en geeft 20 jaar garantie.
 • Volledig onderhoudsvrij: je hoeft niet meer om de zoveel tijd opnieuw te schuren, verven of stukken te vervangen. Ook hoef je niet bang te zijn voor vlekken want de traptreden zijn eenvoudig schoon te maken.
 • 100% veilig: de materialen zijn speciaal ontwikkeld voor trappen. Zo is er rekening gehouden met slipgevaar. Alles wordt professioneel gemonteerd zodat je trap weer 100% veilig is.

Wat is wijsheid?

De experts van Traprenovatie Expert raden aan om niet zelf te beginnen met het vervangen van je traptreden. Ben je erg handig met hout, schuren en verven, dan zou je zelf aan de slag kunnen. Maar niets is zonder risico en de vraag is hoelang plezier je hiervan hebt. Uit ervaring raden wij aan om toch voor een hele traprenovatie te kiezen. We zorgen ervoor dat je trap in één dag wordt gerenoveerd en je krijgt bij ons ook nog eens 20 jaar garantie. Benieuwd naar de kosten? Vraag dan eenvoudig een offerte aan.

Ja, ik wil vrijblijvend een offerte aanvragen

Traprenovatie Expert informeert u graag over de kosten van uw traprenovatie, vul daartoe onderstaand formulier in.